زایندهرود، بزرگترین و پرآبترین رودخانه فصلی فلات مرکزی ایران که این روزها دیگر خبری از جاری شدن آب در آن نیست. این رودخانه که از کوههای زاگرس مرکزی سرچشمه گرفته و در دشت مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود تا در نهایت به جلگه تالاب گاوخونی میریزد.
زاینده رود در سالهای اخیر تنش ها بسیاری را متحمل شده است و این روزها شاهد اعتراضات مردمی به عدم رعایت حق آبه و خشک شدن این رودخانه مهم است.
تبدیل مراتع به باغ در بالادست رودخانه زاینده رود، استقرار صنایع بزرگ آب بر، الگوی کشت نامناسب، برداشت بیرویه آب در مسیر رودخانه و انتقال آب از زایندهرود از جمله عواملی است که مهمترین رود فلات مرکزی ایران را با خشکی مواجه کرده است.
خشک شدن رودخانه علاوه بر اثرات متعدد بر زیست بوم و اکوسیستم متاثر از آن اثرات اقتصادی و اجتماعی بسیاری را به همراه خواهد داشت. بیکار شدن ساکنین پایین دست رودخانه، مهاجرت، حاشیه نشینی، فرونشست و ... از جمله این اثرات است.
بحران آب، مسئله بسیار مهمی است و بر اساس پیشبینیهای بانک جهانی و ناسا و ارزیابیهای مختلف، وضعیت آب در ایران، به مرز اضطرار رسیده است . استانهایی مانند فارس، سیستان و بلوچستان، اصفهان، کرمان، یزد و ... بیشتر و زودتر از سایر مناطق کشور به مرز بحران رسیدهاند.
در آینده نزدیک رقابت بر سر آب، درگیریهای استانی و منطقهای را تشدید خواهد کرد.
مرکز فعالیتهای محیط زیستی دانشجویان ایران با همکاری باشگاه دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی و گروههای دانشجوی فعال در حوزه آب و محیط زیست با برگزاری نشستی با عنوان مرثیه ای برای زاینده رود به بررسی معضلات محیط زیستی زاینده رود خواهد پرداخت.
این نشست به صورت آنلاین و با حضور محسن موسوی، دکترای تاسیسات آبی و فعال آب و محیط زیست و سینا قنبرپور، روزنامه نگار و سردبیر هفته نامه کلید ملی روز چهارشنبه ۱۰ آذر ساعت ۱۶ برگزار خواهد شد.
شرکت در این وبینار رایگان بوده و علاقه مندان میتوانند از طریق شماره 09394853466 در تلگرام یا واتس اپ لینک نشست را دریافت نمایند.
نشست «مرثیهای برای زاینده رود» با هدف بررسی معضلات محیط زیستی زاینده رود به همت مرکز فعالیت های محیط زیستی دانشجویان ایران برگزار شد.
سه شنبه, 23 آذر,1400
|