نخستین تندیس «رودکی» به «شفیعی کدکنی» رسید

سه شنبه, 09 مهر,1398

نخستین تندیس «رودکی» به «شفیعی کدکنی» رسید

جشنواره ملی شعر دانشجویی در نخستین رویداد از رویدادهای 15گانه خود، نخستین تندیس «رودکی» این جشنواره را به‌نیابت، به استاد «محمدرضا شفیعی کدکنی» اهداء کرد. در این برنامه، «حسام‌الدین سراج» نیز تعدادی از آثار خود را با همراهی گروه نوازندگان، برای دانشجویان شاعر خواند.
نخستین رویداد گردهمایی جشنواره ملی شعر دانشجویی، عصر روز دوشنبه 8 مهرماه، همزمان با روز نکوداشت «مولانا» در سالن مولانای دانشکده ادبیات دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
در این مراسم که به‌همت جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی برگزار شد، از تندیس «رودکی» و دستوطرح آن، با طراحی و اجرای «حمیدرضا بیدقی» رونمایی شد و «علی دهباشی»، علاوه بر سخنرانی درباره شعر و آرای شعری دکتر «محمدرضا شفیعی کدکنی»، نخسیتن تندیس رودکی جشنواره ملی شعر دانشجویی و نقاشی‌خط یک بیت از شعرهای او را با طراحی و اجرای «سیدمحمد جاویدان»، به‌نیابت دریافت کرد.
در این برنامه همچنین پنل تخصصی با حضور دو استاد دانشگاه، دکتر «اسماعیل امینی» و دکتر «سیدمهدی طباطبایی» و اجرای «محمدرضا یزدان‌پرست» برگزار شد که در آن، بیشتر به مباحث مربوط به مولانا و چالش‌های چند روز اخیر پرداخته شد.
اسماعیل امینی – شاعر و مدرس دانشگاه – در این پنل تخصصی که با پرسش و پاسخ دانشجویان با استادان حاضر نیز همراه بود، گفت: این روزها که این ماجرای ساخت فیلم شمس و مولانا و حواشی آن پیش آمده، بیشتر به این نکته فکر می‌کنیم که دانشگاه ما در حوزه ادبیات، به تاریخ ادبیات محدود است، نه کنه و محتوای آن. اتفاقا اطلاعات زیادی درباره مولوی و همه بزرگان دیگرمان در نظام تعلیم و تربیتمان به دانشجویان می‌دهیم. حین درس هم دانشجویان پرسش‌هایی از همین دست دارند که نه دانش است و نه معرفت. البته نه که این‌ها مفید نباشد، بلکه ایراد در آن است که آثار را نمی‌خوانیم. درنتیجه وقتی وضعیت دانشگاه و متخصصان ما این‌گونه است، آن‌وقت، این حال و هوای رسانه‌های ماست که می‌گوید به چه علاقه داریم.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: دعوای این‌که مولوی افغانستانی، ایرانی یا ترکیه‌ای‌ است، از همین‌جا نشات می‌گیرد. در فضای مجازی جست‌وجویی کنید، می‌بینید بیش از آثار شمس و مولانا، راجع‌به «کیمیا خاتون»، «ملت عشق» واز این دست سطحیات بحث می‌شود. این سبب می‌شود که وضعیت هنر و اندیشه ما چنین می‌شود؛ یعنی ما با سرگرمی، حاشیه و با فحش دادن و فحش شنیدن درباره بزرگان‌مان حرف می‌زنیم. انگار که این سرمایه‌ها را داریم تا یا به آن‌ها افتخار کنیم، یا حلال‌ و حرام‌شان کنیم. انگار هیچ کار دیگری قرار نیست انجام شود.
امینی افزود: برخی فکر می‌کنند، هر کس چیز جدیدی در ادبیات می‌آورد، هر آنچه بوده را باید دور بریزد. درحالی‌که هر امکانی که در شعر کشف می‌شود، به امکانات قبلی اضافه می‌کند. شعر گذشته‌ی ما چون رسانه اصلی فرهنگ بوده، همیشه تکلیفی به دوش داشته است. اما امروزه این تکلیف از دوش آن برداشته شده و شعر می‌تواند نفس بکشد. برای همین از مسؤولان و دست‌اندرکاران جشنواره‌ها و جایزه‌ها می‌خواهم این بار را دوباره روی دوش شعر نیندازند و خلق شعرهای موضوعی را از شرکت‌کنندگان نخواهند.
سیدمهدی طباطبایی – شاعر و استاد دانشگاه – نیز در این پنل تخصصی اظهار کرد: البته خود شعر مولانا می‌گوید که برخاسته از کدام سرزمین است، ولی وقتی‌که ملاک و معیار علم و دانش مشخص نباشد، همه صاحب‌نظر هستند. شما اگر از مولوی در اتوبوس و تاکسی هم حرف بزنید، همه درباره آن صاحب نظر هستند و رای صادر می‌کنند. درحالی‌که وقتی بحث علمی باشد، خیلی‌ها باید ساکت بمانند، چراکه سکوت، خودش نشانه علم است.
او افزود: مولانا تجلی عرفان اسلامی است. به همین علت است که خیلی از بزرگان ما از ایشان تقلید کرده‌اند. البته اغلب اظهار نظرها براساس شنیده‌هاست و نه خوانده‌ها.
این استاد دانشگاه همچنین تاکید کرد: کاری که در کلاس‌های ادبیات دانشگاه باید اتفاق بیفتد، واقعی کردن سرفصل‌ها است. اغلب سر کلاس‌ها چیزی را می‌گوییم که نه خودمان می‌فهمیم و نه دانشجویانمان، چون واقعیت این است که ما از ادبیات حظ نمی‌بریم.
علیرضا بهرامی – دبیر علمی جشنواره ملی شعر دانشجویی – در سخنانی، با تاکید بر اینکه این جشنواره با جشنواره‌هایی که تاکنون برگزار شده است کاملا تفاوت دارد، گفت: محفل شعر و شعرخوانی امروز، نخستین رویداد از رویدادهای 15گانه‌ای است که از مهر 98 تا اردیبهشت 99 در دانشگاه‌های مختلف سراسر کشور برگزار خواهد شد. انشاءالله هفته‌ی آینده در خدمت دوستان دانشگاه زنجان خواهیم بود و هفته‌ی پس از آن نیز در دانشگاه شیراز، چنین برنامه‌ای خواهیم داشت.
او با تاکید بر اینکه این جشنواره به‌صورت رقابتی – آموزشی و با ساختار مربی – شاعر برگزار خواهد شد، گفت: پس از معرفی برگزیدگان در بهار آتی، در تابستان آینده نیز اردوی بزرگ برگزیدگان نخسیتن جشنواره ملی شعر دانشجویی، به همت جهاد دانشگاهی، برگزار خواهد شد.
بهرامی همچنین با معرفی سایت جشنواره افزود: علاوه بر اینکه جشنواره شعر دانشجویی به‌طور کامل، به‌صورت غیرکاغذی  و به شکل دیجیتال برگزار خواهد شد، کلیه‌ی رویدادها و کارگاه‌های آن نیز به‌صورت آنلاین و آفلاین در این سامانه قابل دسترس است.eventta.ir
در بخش شعرخوانی این محفل شاعرانه نیز تعدادی از دانشجویان شاعر دانشگاه شهید بهشتی، سعید ساسانی (دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی برق دانشگاه شهید بهشتی)، امیرحسام بلندی (دانشجوی کارشناسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی)، فهیمه جهان‌آبادی (دانشجوی کارشناسی زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه شهید بهشتی)، امیر قلی‌تبار (دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه شهید بهشتی) و فرید مهاجری (دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیک دانشگاه شهید بهشتی) و از استادان نیز دکتر سیدمهدی طباطبایی (استادیار دانشکده ادبیات دانشگاه شهید بهستی) و دکتر محمود اکرامی‌فر، برای حاضران شعر خواندند.
پایان بخش نختسین گردهمایی نخستین جشنواره ملی شعر دانشجویی نیز اجرای کنسرت گروه موسیقی حسام‌الدین سراج بود.
از دیگر حاضران در این مراسم، به کوروش انصاری – تهیه‌کننده برنامه شب شعر شبکه چهار سیما -، محمود علیگو – مدیرکل امور راهبردی معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی -، حامد عسکری – شاعر – و جمعی دیگر از مسؤولان دانشگاه و جهاد دانشگاهی می‌توان اشاره کرد.

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 52.14.8.34 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: چهار شنبه, 05 اردیبهشت,1403