درباره کارگاه آموزشی نه به دخانیات

کارگاه نه به دخانیات در جهاددانشگاهی خوزستان برگزار شد:

نوروزی: شیشه و گل با یک بارمصرف اعتیاد دائم بهدنبال دارند/ لزوم اقدامات فرهنگی و توانمندسازی اجتماعی

 

کارگاه نه به دخانیات به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر، با حضور رییسپلیس مبارزه با مواد مخدر استان خوزستان، شنبه 9 خردادماه 1405 در سالن سمینار سازمان جهاددانشگاهی خوزستان برگزار شد.

به گزارش معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان، در این نشست دکتر قدرتاله شاکرینژاد رئیس سازمان با بیان اینکه در این برنامه چند حوزه جهاددانشگاهی ازجمله مرکز رشد فناوریهای نوین سلامت، گروه آموزش سلامت و معاونت فرهنگی مشارکت داشته اند، اظهارداشت: البته در وهله اول باید قدردان زحمات پلیس باشیم و خوشحالم که کشور ما صادقانه با این موضوع برخورد می‌کند. زیرا بسیاری از کشورها اگرچه داعیه مبارزه با مواد مخدر را دارند ولی بدشان نمی‌آید از قِبل ترانزیت آن هم عوایدی شامل حالشان شود فارغ از اینکه مواد مخدر چه سودای مرگ‌آور و سیاهی است.

وی افزود: در کشور ما مبارزه‌ای جدی و صادقانه با مواد مخدر وجود دارد و چه عزیزانی که در این راه به شهادت رسیدند که به روح پرفتوح آ‌ن‌ها سلام و درود می‌فرستیم. امیدواریم روزی دنیای ایمن‌تری داشته و شاهد مصرف مواد مخدر، دخانیات و روانگردان‌ها نباشیم.

رئیس سازمان جهاددانشگاهی خوزستان تصریح کرد: البته اگر با جدیت وارد این مجرا شویم و یک احساس مسئولیت همگانی شکل بگیرد می‌توانیم یک نسل سالم داشته باشیم؛ نه آنکه پلیس با اقدامات سلبی بخواهد کار را به پیش ببرد و همه درگیر نشوند. امروز جامعه به توانمندسازی اجتماعی نیاز دارد و هسته‌های فناور و نوآور و گروه آموزش سلامت که مسئول توانمندسازی فردی و اجتماعی در حوزه سلامت است، درگیر هستند و وقتی معاونت فرهنگی هم درگیر می‌شود یعنی فقط به دنبال اقدامات سلبی نیستیم تا این‌ها در کنار هم مبارزه را موثرتر کند و این همکاری‌ها و اضلاع در کنار هم شکل بگیرد.

شاکری‌نژاد با اشاره به اینکه مجموعه جهاددانشگاهی یک مجموعه علمی و انقلابی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: جهاددانشگاهی هرجا احساس کرده خلائی وجود دارد و می‌تواند اقدام موثری انجام دهد قدم پیش گذاشته و اکنون در کشور شبکه قدرتمندی را شکل داده است. رهبری شهید نیز عنایت‌های ویژه‌ای به این نهاد داشتند و شاید اگر این عنایت‌ها نبود امروز جهاددانشگاهی هم در این جایگاه حضور نداشت؛ رهبری جدید هم ان‌شاالله همین عنایت و استمرار حمایت را دارند و امیدواریم در حوزه فرهنگی و توانمندسازی‌های اجتماعی و نوآوری‌ها بتوانیم قدمی در این راستا برداریم.

همچنین در این نشست دکتر روزبان رئیس مرکز رشد فناوری‌های نوین سلامت جهاددانشگاهی خوزستان اظهارداشت: آقای نوروزی پیشنهاد انعقاد یک تفاهم‌نامه آموزشی، پژوهشی و ترویجی با مرکز را داشتند که ان‌شاالله ما هم بتوانیم فعالیتی را در این زمینه داشته باشیم.

در این نشست همچنین سرهنگ نوروزی رئیس‌پلیس مبارزه با مواد مخدر استان خوزستان با بیان اینکه هرچه درباره مواد مخدر بدانیم کم است، گفت‌: بحث اعتیاد به مواد مخدر متاسفانه نه سن و سال می‌شناسد و نه سواد و شخصیت و شغل. از پلیس تا پزشک متخصص خواسته یا ناخواسته در دام اعتیاد گرفتار شدند. با اراده خود به این راه می‌رویم ولی متاسفانه دیگر نمی‌توانیم به اراده خود برگردیم.

وی تصریح کرد: بیشتر جرائم در سطح کشور نشأت گرفته از مواد مخدر است به گونه‌ای که 70 درصد جرائم مرتبط با مصرف مواد مخدر است و ۴۵ درصد جرائم به‌صورت‌ مستقیم و ۲۵ درصد با مصرف مواد مخدر مرتبط هستند. زمانی مصرف موارد مخدر به تریاک و حشیش اطلاق می‌شد ولی الان شاید اعضای خانواده ما ماده مخدر مصرف کند بدون اینکه ما متوجه شویم.

وی با بیان اینکه ۴۰۰ نوع مواد مخدر در سطح دنیا وجود دارد که ۱۲۰ نوع آن به ایران رسیده است، افزود: بعضی مواد مخدر با یک بار استعمال، اعتیاد ایجاد می‌کنند که ماده مخدر گل که اکنون بین قشر جوان و تحصیلکرده بسیار شایع شده، در کنار شیشه از این نوع است.

سرهنگ نوروزی احساس لذت آنی و بالای ناشی از مصرف مواد مخدر را علت گرایش جوانان به این مواد افیونی دانست و اظهارداشت: در حالی که غذاخوردن ۱۸۰ واحد لذت برای فرد ایجاد می‌کند، این عدد برای ماده مخدر شیشه ۱۴۰۰ و برای مخدر کروکودیل ۱۸۰۰ است به‌طوری که همه لذت‌های دیگر را در مقابل آن هیچ می‌دانند.

بسیاری از اتفاقات شوم در سطح جامعه نشات گرفته از سوءمصرف مواد مخدر است و باید به جد از ابتلای افراد پیشگیری کنیم زیرا درمان به‌خصوص درمورد مواد مخدر صنعتی و جدید کار هرکسی نیست و در ۹۵ درصد موارد که اقدام به ترک می‌کنند برگشت اتفاق می‌افتد.

وی با بیان اینکه متاسفانه برای لذت آنی و زودگذر و تسکین موقت درد، به سمت مصرف مواد مخدر می‌روند، گفت: تریاک بخاطر مواد خود خواص تسکین دهنده دارد و به‌صورت مقطعی و موقت درد را تسکین می‌دهد اما چون علت را درمان نمی‌کند بعد از مدتی تریاک برای تسکین درد جواب نمی‌دهد و فرد سراغ شیشه و بعد مواد مخدر سنگین تر می رود.

نوروزی با اشاره به اینکه بعضی مواد مخدر در قالب قرص‌های لاغری عرضه می‌شوند، افزود: تقریبا تمام قرص‌های لاغری حاوی ماده مخدر شیشه هستند که اعتیاد بدنبال دارند.

رئیس‌پلیس مبارزه با مواد مخدر خوزستان با بیان اینکه چهار هزار شهید و ۱۳ هزار جانباز فقط در راه مبارزه با مواد مخدر داده‌ایم، خاطرنشان کرد: با این حال چون تقاضا زیاد است، به تبع عرضه هم زیاد می‌شود و کشور ما بدلیل آنکه در مجاورت بزرگترین کانون تولید مواد مخدر جهان قرار دارد، از حیث ترانزیت و مصرف در نوک پیکان است؛ ایران سردمدار مبارزه با مواد مخدر در سطح جهان است؛ با این وجود دیگر کار سلبی و قضایی جواب نمی‌دهد و باید به سمت اجتماعی سازی و کارهای فرهنگی برویم.

وی با بیان اینکه معضل سوءمصرف مواد مخدر در کشور بیداد می‌کند،  گفت: آنچه در کشور به آن بها داده نمی‌شود بحث آموزش است.

نوروزی تصریح کرد: درحال حاضر بعد از تصادفات رانندگی دومین عامل مرگ و میر در کشور سوءمصرف مواد مخدر است چون ناخالصی زیادی دارند. از سوی دیگر درمورد مواد سنتی اگر فرد اراده قوی داشته باشد پس از ۲۱ روز از نظر جسمی و پس از حدود ۷ الی ۸ ماه از نظر روحی پاک می‌شود در حالی که مواد مخدر صنعتی بیش از ۷ الی ۸ ماه پاک شدن جسم زمان می‌برد و برای ترمیم آسیب‌ها و وابستگی‌های روانی حدود ۸ سال زمان نیاز است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر برای ترک مواد مخدر صنعتی بیشترین جوابدهی را مراکز NA دارند، گفت: این مراکز اغلب در پارک‌ها و به‌صورت مردمی هستند اما متاسفانه هیچ نهاد دولتی از آن‌ها حمایت نمی‌کند.

نوروزی با تصریح بر اینکه از خودتان باید مراقبت کنید چون اتفاق یک بار می افتد، گفت: خواهشی که از شما دارم آموزش، آموزش و آموزش است. بچه هایتان را از همین سنین کودکی آموزش بدهید که اثرات سوء مصرف مواد مخدر را ببینند و اگر احیانا در معرض آن قرار گرفتند توان نه گفتن و مراقبت از خود را داشته باشند.

 

وی با تاکید بر اهمیت وقت گذاشتن برای خانواده و فرزندان، افزود: اگر خودمان برای آموزش فرزندانمان وقت نگذاریم آیا وقتی وارد اجتماع می‌شود دیگران برای آموزش او وقت می‌گذارند و یا تنها موارد خوب آن را می‌گویند؟

همچنین در این نشست دکتر آذین برملا عضو گروه پژوهشی آموزش سلامت سازمان جهاددانشگاهی خوزستان به بیان تأثیرات مخرب سوءمصرف مواد مخدر بر سلامت فرد پرداخت و تصریح کرد: متاسفانه بعضی باورهای غلط در سطح جامعه وجود دارد که بهتر است این نگرش‌ها و باورها تغییر داده شوند. می‌گویند جوان هستم و مشکلی ایجاد نمی‌کند، تفننی مصرف میکنم و ... که این‌ها غلط است.

وی ادامه داد: مصرف مواد مخدر باعث بروز انواع بیماری‌های قلبی-عروقی، ریوی و ناباروری می‌شود و ریسک ابتلا به بعضی بیماری‌های سخت را تا چندبرابر بالا می‌برد.حتی در سنین بالا اختلالات شناختی و احتمال ابتلا به آلزایمر و زوال عقل تا دو برابر افزایش می‌یابد.

برملا با توضیح مکانیسم اثر مواد مخدر بر مغز انسان، تصریح کرد: حالت تسکین کوتاه مدت و مختصر باعث وابستگی فرد به مصرف می‌شود اما در ادامه آسيب‌هاي جسمی جبران ناپذیری ب. اثر تداوم مصرف مواد مخدر اتفاق می‌افتد.

وی با اشاره به مسأله دود دست دوم، افزود: فرد مصرف کننده سلامت اطرافیان را هم به خطر می اندازد و کودکان و زنان باردار در معرض بیشترین آسیب از این دود هستند.

برملا با بیان اینکه باورهای غلطی وجود دارد که سیگار استرس را کم می‌کند، تصریح کرد: این حرفها هیچ مبنای علمی ندارد و تنها تبلیغات دروغین برای ترویج بیشتر است در حالیکه روی اختلال عملکرد و تمرکز افراد تاثیر زیادی می‌گذارد. همچنین با تضعیف و مشکلات حافظه سلامت روان را تحت تاثیر ق آر می‌دهد و تحریک پذیری فرد بالا می‌رود.

به گزارش معاونت فرهنگی سازمان جهاددانشگاهی خوزستان این نشست که در راستای هفته مبارزه با مواد مخدر به دو صورت حضوری و مجازی برگزار شد، با استقبال چشمگیر دانشجویان و همکاران جهاددانشگاهی خوزستان همراه بود.

 

 

برگزارکننده: جهاددانشگاهی سازمان خوزستان
شروع رویداد: 1405/03/10
پایان رویداد: 1405/03/10

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2026 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 216.73.217.32 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: یکشنبه, 10 خرداد,1405