حضرت زهرا (س) در نزد مسلمانان برترین و والامقامترین بانوی جهان در تمام قرون و اعصار است. حضرت فاطمه زهرا (س) برترین و کاملترین بانوی عالم است. ایشان بهعنوان یک مادر معصوم، یک دختر و همسر معصوم، با کنیهها و القاب متعددی شناخته میشوند؛ بنابراین در موقعیتها و مناسبتهای مرتبط باشخصیت ایشان، بهعنوان یک الگو برای تمامی زنان مسلمان جهان از ایشان یاد میشود. جایگاه الگوسازی از شخصیت ایشان باعث شده تا زندگی حضرت و مقاطع حساس آن، یک الگوی برجسته و پررنگ برای زنان مسلمان به شمار برود.
برای تاریخ ایام فاطمیه و شهادت حضرت فاطمه (س)، روایتهای مختلفی وجود دارند و با توجه به آنها زمان فاطمیه متفاوت است. اما در این میان علمای شیعه، دو زمان را از زمانهای دیگر بیشتر قبول دارند. روایت اول را ۷۵ روز پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) میدانند، که بنا بر این تاریخ ۱۳ تا ۱۵ جمادی الاول را ما با نام "ایام فاطمیه اول" میشناسیم. اما در روایتی دیگر گفته میشود که ایشان ۹۵ روز بعد از رحلت حضرت رسول اکرم به شهادت رسیدند، بنابراین این تاریخ را "ایام فاطمیه دوم" میدانیم که از ۳ تا ۵ جمادی الثانی ادامه دارد.
ایام فاطمیه، روزهایی است که شیعیان بهمناسبت شهادت حضرت فاطمه (س) عزاداری میکنند. ایام فاطمیه ۶ روز است، ۳ روز در ماه جمادیالاول و ۳ روز در ماه جمادیالثانی اما به صورت دهه برگزار و در عرف مردم به دهم تا بیستم جمادی الاول بنابر روایت ۷۵ روز دهه فاطمیه اول و از اول تا دهم جمادی الثانی، که بنا بر روایت ۹۵ روز دهه فاطمیه دوم گفته میشود.
حضرت فاطمه (س) مشهور به فاطمه زهرا، دختر پیامبر اسلام (ص) و خدیجه کبری (س) و همسر امام علی (ع) است. او یکی از پنجتن آلعبا است که شیعیانِ دوازده امامی آنها را معصوم میدانند. امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، حضرت زینب (س) و حضرت امکلثوم (س) از فرزندان ایشان هستند. زهرا، بَتول، سیدة نساء العالمین از القاب آن حضرت و اُمّ اَبیها (مادر پدرش) کنیه مشهور بانو فاطمه زهرا (س) است.