جلسه هم انئیشی عضو هیات رئیسه مجلس با اعضای سازمان دانشجویان آذربایجان شرقی

یکشنبه, 19 مهر,1405

جلسه هم انئیشی عضو هیات رئیسه مجلس با اعضای سازمان دانشجویان آذربایجان شرقی

عضو هیات رئیسه مجلس، پاسخگوی سوالات و مطالبات اعضای سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی شد

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر و عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در جمع اعضای سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی حضور یافته و پاسخگوی سوالات و دغدغه‌های دانشجویانی از دانشگاه‌های مختلف استان شد.
عضو هیات رئیسه مجلس، پاسخگوی سوالات و مطالبات اعضای سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی شد

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی،روح‌الله متفکرآزاد ،نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر  و عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ، روز یکشنبه ۱۹ مهرماه در این نشست در پاسخ به دغدغه‌های دانشجویان در حوزه سوخت و آلودگی هوا، با اشاره به هزینه‌های ناشی از استفاده از سوخت مایع در نیروگاه‌ها اظهار کرد: برآورد مطرح‌شده این است که سالانه حدود ۹.۵ میلیارد دلار گازوئیل در نیروگاه‌های کشور مصرف می‌شود؛ زیرا گاز کافی برای تأمین نیاز آنها وجود ندارد. اگر این میزان گازوئیل به فروش برسد، می‌تواند درآمد ارزی قابل‌توجهی ایجاد کند.

وی ادامه داد: اگر می‌توانستیم حدود ۳.۵ میلیارد دلار گاز خریداری کنیم که به‌جای گازوئیل در نیروگاه‌ها مورد استفاده قرار گیرد، با فرض امکان فروش گازوئیل به ارزش یادشده، حدود شش میلیارد دلار صرفه جویی داشتیم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های انرژی کشور، بر ضرورت اصلاح نظام توزیع و مصرف منابع طبیعی تأکید کرد و گفت: ایران از بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر گاز جهان است و پس از روسیه، هیچ کشوری به اندازه ایران گاز ندارد، بااین‌حال، کشور با کمبود گاز مواجه است. این وضعیت نشان می‌دهد که باید در شیوه مدیریت، توزیع و مصرف منابع بازنگری کنیم.

وی با اشاره به تولید روزانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز در کشور افزود: با وجود این میزان تولید، در فصل زمستان برای تأمین گاز صنایع، ناچار به استفاده از سوخت مایع در نیروگاه‌ها می‌شویم. همچنین ظرفیت اسمی تولید برق کشور حدود ۱۰۰ هزار مگاوات است، اما همچنان در تأمین برق و گاز با محدودیت مواجه هستیم.

متفکر آزاد ادامه داد: باید بررسی کنیم که چرا کشوری با این حجم از تولید و برخورداری از منابع طبیعی، در حوزه برق، گاز، بنزین و حتی آب با کمبود مواجه می‌شود. بخشی از مسئله به مصرف مردم مربوط است، اما باید ابعاد مختلف مدیریت منابع و ضعف‌های احتمالی در حکمرانی و نظام توزیع را نیز بررسی کرد.

تولید روزانه بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین در کشور

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: با وجود تولید روزانه بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین در کشور، همچنان بخشی از نیاز مصرفی از طریق واردات تأمین می‌شود. 

وی با بیان اینکه ایران کشوری برخوردار از دارایی‌های طبیعی و ظرفیت‌های متعدد است، خاطرنشان کرد: اگر پولی که برای خرید بنزین صرف می‌کنیم را به حوزه نظامی خرج کنیم بودجه نظامی دوبرابر می‌شود و اگر همین مبلغ را به یارانه و حقوق مردم اضافه کنیم وضعیت مالی مردم خوب می‌شود. 

وی ادامه داد: باید به‌جای گرفتار شدن در چرخه کمبودها، به سمت الگوهای جدید مبتنی بر داشته‌های خود حرکت کنیم. بازنگری در نظام توزیع و مصرف منابع، کاهش اسراف و اصلاح شیوه‌های مدیریت می‌تواند زمینه استفاده بهتر از ظرفیت‌های کشور را فراهم کند.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی، با تأکید بر ضرورت بازنگری در الگوهای حکمرانی، اقتصادی، آموزشی و اجتماعی کشور گفت: دوران پس از جنگ با شرایط پیش از آن متفاوت خواهد بود و تاریخ معاصر به قبل و بعد از این جنگ تقسیم می‌شود، ازاین‌رو، جمهوری اسلامی ایران برای نوزایی و جهش‌های بعدی به مفاهیم و الگوهای جدید مبتنی بر ظرفیت‌ها و دارایی‌های خود نیاز دارد.

وی اظهار کرد: همان‌طور که در جنگ‌های بزرگ جهان، معادلات پس از جنگ با شرایط پیش از آن تفاوت داشته است، این جنگ نیز چنین ویژگی‌ای دارد و اتفاقات بزرگی متناسب با تهدیدهایی که علیه کشور مطرح شده، رخ داده است.

وی با بیان اینکه کشور هنوز به‌طور کامل از شرایط تهدید عبور نکرده است، افزود: از مرحله‌ای که طرف مقابل می‌توانست تهدیدی موجودیتی ایجاد کند، عبور کرده‌ایم، اما هنوز نمی‌توان گفت به ساحل آرامش رسیده‌ایم.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تفاوت توان نظامی ایران و آمریکا، اظهار کرد: باید هزینه‌های نظامی دو طرف را مقایسه کرد، درحالی‌که هزینه‌های نظامی آمریکا به حدود ۱۵۰۰ میلیارد دلار می‌رسد، هزینه نظامی ایران در مقایسه با آن بسیار کمتر و در حدود ۱۰ میلیارد دلار عنوان می‌شود. با وجود چنین تفاوتی، ایران توانسته است در برابر طرف مقابل ایستادگی کند.

در این جنگ، ظرفیت‌های تمدنی و هوش ایرانی و اسلامی به کار گرفته شد

متفکر آزاد با بیان اینکه تحولات اخیر تنها به عبور از تهدیدها محدود نشده است، افزود: در این جنگ، ظرفیت‌های تمدنی و هوش ایرانی و اسلامی به کار گرفته شد و کشور توانست از برخی دارایی‌های ژئوپلیتیکی خود بهره ببرد. تنگه هرمز یکی از این ظرفیت‌هاست و باید توجه داشت که برخی موقعیت‌های راهبردی دیگر، مانند باب‌المندب، در اختیار ایران نیست.

متفکر آزاد در پاسخ به سوالات خبرنگاران در خصوص کنکور با بیان اینکه باید ابعاد اقتصادی و اجتماعی کنکور مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: در گذشته ممکن بود تعداد صندلی‌های دانشگاهی محدود باشد، اما اکنون با وجود افزایش ظرفیت، رقابت برای ورود به رشته‌های پرطرفدار همچنان ادامه دارد. این موضوع نشان می‌دهد که برای حل مسئله باید به عواملی مانند بازار کار، درآمد، جایگاه اجتماعی رشته‌ها و آینده شغلی فارغ‌التحصیلان توجه کنیم. حتی اگر شیوه برگزاری کنکور تغییر کند و تأثیر معدل در پذیرش دانشگاه افزایش یابد، ممکن است رقابت و فعالیت‌های مرتبط با آن از کنکور به امتحانات نهایی منتقل شود، بنابراین، مسئله اصلی تنها شکل برگزاری آزمون نیست.

وی ادامه داد: وقتی جوانان برای تحصیل در رشته‌های خاص، سال‌های طولانی را در مدرسه و دانشگاه می‌گذرانند، ممکن است در سنین ۳۰ تا ۳۵ سالگی با مشکلاتی مانند نداشتن شغل مناسب، تأخیر در ازدواج و دشواری تأمین مسکن مواجه شوند. در چنین شرایطی، باید بررسی کنیم که آیا ساختار فعلی آموزش و اشتغال توانسته است زمینه زندگی مطلوب و نقش‌آفرینی مؤثر این افراد را فراهم کند یا خیر.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت تقویت نظام مهارتی گفت: باید امکان آن فراهم شود که فرد متناسب با استعداد و توانایی خود، در سن مناسب مهارت یاد بگیرد و وارد بازار کار شود. برای مثال، ممکن است فردی در سن ۱۵ سالگی به مهارتی دست پیدا کند که بتواند از طریق آن وارد بازار کار شود و درآمد کسب کند.

وی افزود: چه اشکالی دارد که در کنار مسیرهای دانشگاهی، مسیرهای مهارتی معتبر نیز توسعه یابند و افراد بتوانند در سنین پایین‌تر با یادگیری حرفه‌هایی که بازار کار به آنها نیاز دارد، به استقلال اقتصادی برسند؟ در فرهنگ ما، عنوان «استاد» صرفاً به مدرک دانشگاهی محدود نبوده و به فردی گفته می‌شده است که در یک حوزه مهارت و تخصص دارد.

متفکر آزاد خاطرنشان کرد: هدف باید این باشد که افراد بر اساس استعداد و توانایی خود آموزش ببینند و برای زندگی و اشتغال آماده شوند. تقویت نظام مهارتی می‌تواند در کنار اصلاحات آموزشی، به حل بخشی از مسائل اقتصادی و اجتماعی جامعه کمک کند.

بازآرایی رشته‌های علوم انسانی متناسب با نیاز جامعه

وی با اشاره به ضرورت بازنگری در رشته‌های دانشگاهی گفت: رشته‌های علوم انسانی باید به‌گونه‌ای طراحی و بازآرایی شوند که با نیازهای بازار کار و جامعه تناسب بیشتری داشته باشند. این بازنگری باید رشته‌ها، ظرفیت پذیرش، رشته‌محل‌ها و ساختار دانشگاه‌ها را نیز در بر بگیرد. نمی‌توان صرفاً بر اساس الگوهای موجود به فعالیت ادامه داد، بلکه باید بررسی کنیم که جامعه امروز به چه مهارت‌ها و تخصص‌هایی نیاز دارد و دانشگاه‌ها چگونه می‌توانند پاسخ‌گوی این نیازها باشند.

وی با تأکید بر ضرورت توجه به تحولات فناوری، از جمله هوش مصنوعی، اظهار کرد: سرمایه‌گذاری در آموزش هوش مصنوعی در جهان رشد قابل‌توجهی داشته است و باید بررسی کنیم که نظام آموزشی کشور چگونه می‌تواند خود را با این تحولات هماهنگ کند. در این مسیر، بازنگری در محتوای آموزشی و روش‌های یادگیری اهمیت زیادی دارد.

مناظرات دانشجویی زمینه‌ساز گفت‌وگو و فهم متقابل است

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت مناظرات و گفت‌وگوهای دانشجویی اظهار کرد: هدف از برگزاری مناظرات، صرفاً تولید داده یا ارائه ایده نیست، بلکه یکی از دستاوردهای مهم آن، ایجاد امکان فهم متقابل میان دانشجویان و تمرین گفت‌وگو درباره دیدگاه‌های متفاوت است.

وی افزود: دانشجویان باید بتوانند در کنار یکدیگر بنشینند، درباره موضوعات مختلف بحث و مناظره کنند و حتی دیدگاه‌های مخالف خود را بیان کنند، بدون اینکه به یکدیگر توهین کنند یا اختلاف‌نظر به درگیری تبدیل شود.

متفکر آزاد ادامه داد: اینکه افراد بتوانند با منطق و استدلال درباره موضوعات اختلاف‌برانگیز گفت‌وگو کنند و بدون آسیب رساندن به یکدیگر به تفاهم برسند، یکی از دستاوردهای مهم این برنامه‌هاست. این تجربه می‌تواند در تقویت فرهنگ گفت‌وگو و ارتباطات اجتماعی جامعه نیز مؤثر باشد.

اندیشکده‌ها باید در سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری نقش‌آفرینی کنند

وی با اشاره به ضرورت تقویت اندیشکده‌ها در کشور اظهار کرد: در مجلس یازدهم و با همکاری نمایندگان، زمینه قانونی فعالیت اندیشکده‌ها در برنامه هفتم پیشرفت فراهم شد. پیش از آن، فعالیت این مجموعه‌ها با محدودیت‌هایی از نظر چارچوب قانونی مواجه بود، اما اکنون امکان فعالیت آنها در چارچوب‌های قانونی فراهم شده است.

وی با اشاره به اهمیت قدرت ژئوپلیتیکی و اقتصادی در معادلات جهانی گفت: باید از ظرفیت‌های خود به‌درستی استفاده کنیم و در حوزه‌های مختلف، از جمله انرژی و اقتصاد، به مفاهیم و الگوهای جدید برسیم. به اعتقاد من، ایران توانسته است بدون برخورداری از هسته‌ای ابرقدرت شود اما آنها با هسته‌ای ابرقدرت شدند.

این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه صلح بدون عدالت معنا ندارد، اظهار کرد: ما صلح منهای عدالت را قبول نداریم و صلح تنها زمانی معنا پیدا می‌کند که با عدالت همراه باشد. نخبگان باید برای شرایط جدید، مفاهیم و چارچوب‌های فکری متناسب ارائه دهند و درباره نظم آینده جهان، معیارهای عدالت، استفاده از منابع و محدودیت‌های قدرت بازاندیشی کنند.

متفکر آزاد با اشاره به ضرورت بازنگری در نگاه به محیط زیست و منابع طبیعی افزود: در نگاه قرآنی، زمین و آسمان و آنچه در آنهاست، در خدمت انسان قرار گرفته، اما این به معنای مجاز بودن اسراف و تخریب منابع نیست. همان آموزه‌های دینی که از ظرفیت‌های جهان برای انسان سخن می‌گویند، بر شکرگزاری، رعایت حق و پرهیز از کفران نعمت نیز تأکید دارند. بنابراین، نمی‌توان مدعی ایمان بود، اما در عمل به تخریب منابع و تضییع حقوق دیگران پرداخت.

وی با تأکید بر نقش نخبگان در طراحی الگوهای جدید حکمرانی اظهار کرد: یکی از ضرورت‌های دوران پساجنگ، تعریف مفاهیم جدید بر پایه ظرفیت‌های واقعی کشور و حرکت به سمت الگوهای بومی است. ما باید بتوانیم با تکیه بر دارایی‌های خود، مسائل کشور را از زاویه‌ای متفاوت بررسی کنیم و برای آنها راه‌حل ارائه دهیم.

جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مراحل بعدی پیشرفت به نوزایی و جهش‌های جدید نیاز دارد

متفکر آزاد افزود: جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مراحل بعدی پیشرفت به نوزایی و جهش‌های جدید نیاز دارد، موضوعی که در بیانیه گام دوم انقلاب نیز مورد تأکید قرار گرفته است. نخبگان، دانشگاهیان و پژوهشگران باید در این مسیر نقش‌آفرینی کنند و برای مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی کشور ایده‌های جدید ارائه دهند.

وی با اشاره به ظرفیت فرهنگی و علمی جامعه گفت: معتقدم مردم ایران از درک و فهم بالایی برخوردارند و جامعه ما ظرفیت پذیرش ایده‌های جدید را دارد. ایران کشوری فرهنگی با جمعیت تحصیل‌کرده است و اگر مسائل به‌درستی تبیین و راه‌حل‌ها مناسب عرضه شوند، امکان همراهی جامعه با اصلاحات و تغییرات وجود دارد.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت بازنگری در نظام آموزشی کشور اظهار کرد: مسئله کنکور صرفاً آموزشی نیست، بلکه ابعاد اقتصادی و اجتماعی نیز دارد و تنها بخشی از آن به آموزش مربوط می‌شود. برای حل این مسئله باید شرایط اجتماعی و اقتصادی مؤثر بر انتخاب رشته و رقابت برای ورود به دانشگاه را نیز مورد توجه قرار داد.

وی با طرح این پرسش که چرا دانش‌آموزان باید الزاماً ۱۲ سال پیش از ورود به دانشگاه در یک مسیر آموزشی ثابت حرکت کنند، افزود: باید درباره الگوهای فعلی آموزش بازاندیشی کنیم. چرا باید همه افراد یک مسیر یکسان را طی کنند و چرا امکان ندارد دانش‌آموزی که در سن پایین‌تر به بلوغ فکری و مهارتی رسیده است، مسیر متفاوتی را انتخاب کند؟

متفکر آزاد با اشاره به گسترش ابزارهای نوین آموزشی، از جمله هوش مصنوعی، ویدئوهای آموزشی و آموزش‌های تعاملی گفت: فناوری‌های جدید، شیوه یادگیری را تغییر داده‌اند. گاهی توضیح موضوعی در کلاس درس به چند جلسه زمان نیاز دارد، اما دانشجو می‌تواند با استفاده از ابزارهای آموزشی جدید، همان موضوع را در مدت کوتاه‌تری یاد بگیرد. حتی کودکان در سنین پایین نیز توانایی استفاده از ابزارهای دیجیتال و یادگیری مستقل را نشان می‌دهند.

وی ادامه داد: این تحولات ایجاب می‌کند درباره ساختار آموزش عمومی، مدت تحصیل و ارتباط آموزش با نیازهای جامعه بازنگری کنیم. البته این به معنای نادیده گرفتن آموزش عمومی نیست، بلکه باید بررسی کنیم که آیا همه افراد الزاماً باید مسیر آموزشی یکسانی را طی کنند یا می‌توان با توجه به استعداد، توانایی و مهارت، مسیرهای متنوعی برای آنها طراحی کرد.

این نماینده مجلس با اشاره به نقش مدرک‌گرایی در رقابت برای ورود به دانشگاه گفت: در شرایط فعلی، بسیاری از خانواده‌ها تصور می‌کنند که فرزندانشان برای داشتن آینده‌ای مطمئن باید حتماً در رشته‌هایی مانند پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی تحصیل کنند. دلیل این گرایش نیز تا حد زیادی به جایگاه اقتصادی و اجتماعی این رشته‌ها مربوط است.

عضو هیأت‌ رئیسه وکمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: تا زمانی که این تصور در جامعه وجود داشته باشد که موفقیت اقتصادی و اجتماعی تنها از مسیر ورود به چند رشته خاص امکان‌پذیر است، رقابت برای ورود به این رشته‌ها ادامه خواهد داشت.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به سامانه نظام ایده‌ها و نیازها، موسوم به «نان»، گفت: این سامانه با هدف تعریف و عرضه ایده‌ها، پروژه‌ها و نیازهای پژوهشی ایجاد شده است و می‌تواند در ارتباط میان دانشگاهیان و صنعت نقش‌آفرینی کند.

وی با بیان اینکه ارتباط دانشگاه و صنعت باید دوسویه باشد، افزود: در گذشته ممکن بود صنعت نیازی به همکاری با دانشگاه احساس نکند و ترجیح دهد فناوری مورد نیاز خود را از خارج خریداری کند، اما باید سازوکارهایی طراحی شود که صنایع نیز برای رفع نیازهای خود به ظرفیت علمی دانشگاه‌ها مراجعه کنند.

می‌توان از ظرفیت‌های قانونی و مشوق‌های مالیاتی برای حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی استفاده کرد

متفکر آزاد با اشاره به برخی سازوکارهای حمایتی در حوزه پژوهش و فناوری اظهار کرد: می‌توان از ظرفیت‌های قانونی و مشوق‌های مالیاتی برای حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی استفاده کرد تا بنگاه‌ها برای سرمایه‌گذاری در پژوهش و همکاری با دانشگاه‌ها انگیزه بیشتری داشته باشند.

وی تأکید کرد: پیوند دادن نیازهای صنعت با توان علمی دانشگاه‌ها، حمایت از پژوهشگران و ایجاد فرصت برای تجاری‌سازی دستاوردهای علمی، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به افزایش بهره‌وری و رشد اقتصادی کشور کمک کند.

اعتبار دانشگاه‌های ایران باید حفظ شود

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور دانشجویان خارجی در دانشگاه‌های کشور اظهار کرد: با هرگونه اقدامی که به اعتبار علمی دانشگاه‌های ایران خدشه وارد کند، مخالفم و معتقدم نباید دانشجوی خارجی بدون برخورداری از دانش و صلاحیت علمی لازم از دانشگاه فارغ‌التحصیل شود.

وی افزود: دانشجویان خارجی باید همانند دانشجویان ایرانی از آموزش دقیق و باکیفیت برخوردار باشند و الزامات علمی دانشگاه را رعایت کنند. برای مثال، دانشجوی خارجی باید زبان فارسی را برای یادگیری فرا بگیرد، در کلاس‌های درس حضور مؤثر داشته باشد و در مباحث علمی مشارکت کند.

متفکر آزاد ادامه داد: اعتبار دانشگاه‌های ایران به کیفیت آموزش و سطح علمی فارغ‌التحصیلان آن وابسته است. دانشجویان خارجی که در ایران تحصیل می‌کنند، پس از بازگشت به کشورهای خود می‌توانند به‌عنوان سفیران علمی و فرهنگی ایران شناخته شوند، بنابراین، تجربه تحصیل آنها باید تصویری مثبت از توان علمی، اقتدار و فرهنگ کشور ارائه دهد.

وی با تأکید بر ضرورت توجه به شرایط دانشجویان در زمان بحران اظهار کرد: در دوره‌های درگیری و شرایط خاص، باید امکان تداوم فعالیت دانشگاه‌ها در مناطق امن و دور از درگیری بررسی شود تا دانشجویان از محیط دانشگاهی جدا نمانند و فعالیت‌های علمی با اختلال کمتری ادامه یابد.

این نماینده مجلس با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در شرایط کنونی کشور گفت: ما به دانشگاه‌ها برای مقابله با دشمن و عبور از شرایط دشوار امید بسته‌ایم و دانشگاه را تهدید نمی‌دانیم، بلکه آن را محیطی برای ایجاد امنیت، پشتیبانی علمی و تقویت کشور می‌دانیم.

وی افزود: دانشجویان باید در متن تحولات کشور حضور داشته باشند و دانشگاه‌ها نیز باید بتوانند در کنار فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی، در حل مسائل کشور و پشتیبانی علمی از جامعه نقش‌آفرینی کنند.

متفکر آزاد با تأکید بر اهمیت فرهنگ کار تیمی اظهار کرد: کار تیمی بیش از آنکه صرفاً یک کنش باشد، یک فرهنگ است و باید از سنین پایین در افراد شکل بگیرد.

وی با انتقاد از برخی شیوه‌های رقابت در محیط‌های آموزشی افزود: در برخی الگوهای تربیتی، به کودکان این پیام منتقل می‌شود که برای برنده شدن باید فرد دیگری شکست بخورد. برای مثال، در بازی صندلی‌ها، تعداد صندلی‌ها کمتر از تعداد شرکت‌کنندگان است و فردی که صندلی پیدا نمی‌کند، بازنده محسوب می‌شود. چنین الگوهایی ممکن است این تصور را ایجاد کنند که موفقیت هر فرد مستلزم شکست دیگری است.این نگاه را نمی‌توان لزوماً با فرهنگ ایرانی و اسلامی منطبق دانست و باید در شیوه‌های تربیتی و آموزشی بازنگری کرد.

وی با اشاره به تجربه برخی مدارس در ژاپن گفت: در نمونه‌ای از مسابقات گروهی، پای دانش‌آموزان به یکدیگر بسته شده بود و تیمی برنده می‌شد که اعضای آن هماهنگی بیشتری داشتند. در چنین مسابقه‌ای، قدرت فردی به‌تنهایی تعیین‌کننده نیست، بلکه موفقیت به هماهنگی و همکاری اعضای تیم بستگی دارد این نوع فعالیت‌ها به کودکان یاد می‌دهد که توانایی‌های افراد می‌تواند مکمل یکدیگر باشد و موفقیت گروهی به هماهنگی و استفاده درست از ظرفیت‌های اعضا وابسته است.

وی با تأکید بر ضرورت فراهم کردن زمینه عرضه توانایی‌ها و ایده‌ها اظهار کرد: باید محیط‌هایی ایجاد شود که افراد بتوانند تخصص خود را معرفی کنند و در صورت نیاز دیگران، از دانش و توانایی یکدیگر بهره ببرند. برای مثال، فردی که در حوزه کوانتوم تخصص دارد، باید بتواند توان علمی خود را در اختیار مجموعه‌هایی قرار دهد که به چنین تخصصی نیاز دارند.

متفکر آزاد افزود: دانشجویان و فعالان حوزه علوم انسانی می‌توانند با تأسیس اندیشکده‌ها، به تولید فکر و ارائه راه‌حل برای مسائل کشور بپردازند. این مجموعه‌ها می‌توانند در تبریز نیز فعالیت کنند یا اندیشکده‌های مستقر در تهران، شعبه‌هایی در این شهر راه‌اندازی کنند.

وی با اعلام آمادگی برای کمک به ارتباط اندیشکده‌های دانشجویی با مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گفت: اگر مجموعه‌های دانشجویی در این زمینه فعالیت کنند، می‌توان برای پیوند دادن خروجی‌های پژوهشی آنها با مرکز پژوهش‌های مجلس و تعریف پروژه‌های مشترک اقدام کرد. کشور برای حکمرانی به نظام اندیشگاهی و سیاست‌گذاری مبتنی بر پژوهش نیاز دارد. باید زمینه‌ای فراهم شود که ایده‌ها و مطالعات اندیشکده‌ها در فرآیند قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری مورد استفاده قرار گیرند و در قوانین آینده نیز حمایت‌های لازم از این مجموعه‌ها پیش‌بینی شود.

وی با اشاره به تجربه حمایت قانونی از شرکت‌های دانش‌بنیان اظهار کرد: هنگامی که نام یک مجموعه یا فعالیت در قانون مورد توجه قرار می‌گیرد، امکان حمایت هدفمند از آن فراهم می‌شود. می‌توان از همین تجربه برای تقویت اندیشکده‌ها و افزایش نقش آنها در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور استفاده کرد.

متفکر آزاد تأکید کرد: نخبگان حوزه علوم انسانی باید برای مسائل کشور ایده‌پردازی کنند و با تشکیل مجموعه‌های پژوهشی، در تولید راهکارهای عملی مشارکت داشته باشند. در این مسیر، ارتباط دانشگاه، اندیشکده‌ها و نهادهای سیاست‌گذار اهمیت زیادی دارد.

دانشگاه‌ها باید به مراکز تولید ثروت و حل مسائل کشور تبدیل شوند

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت اظهار کرد: خروجی دانشگاه‌ها نباید صرفاً نیرویی باشد که به دنبال استخدام و دریافت حقوق است، بلکه دانشگاهیان باید بتوانند از دانش خود برای تولید ثروت، ایجاد اشتغال و حل مسائل کشور استفاده کنند.

وی افزود: باید شرایطی فراهم شود که دانش‌آموختگان دانشگاهی بتوانند بر اساس تخصص خود، محصول تولید کنند، شرکت راه‌اندازی کنند، به حل مشکلات صنعت بپردازند و زمینه اشتغال دیگران را نیز فراهم کنند. برای مثال، یک فارغ‌التحصیل حوزه ژنتیک باید بتواند از دانش خود برای ایجاد ارزش اقتصادی و حتی اشتغال‌زایی برای دیگران بهره ببرد.

متفکر آزاد با اشاره به اهمیت فعالیت‌های پژوهشی در صنعت گفت: نمونه‌هایی وجود دارد که استادان دانشگاه پس از ورود به عرصه صنعت، شرکت‌های بزرگ تأسیس کرده‌اند و مجموعه‌های پژوهش و توسعه در اختیار دارند. چنین تجربه‌هایی نشان می‌دهد که دانش دانشگاهی می‌تواند به تولید محصولات و ایجاد ارزش اقتصادی منجر شود.

وی ادامه داد: باید به نقطه‌ای برسیم که دانش و تخصص فارغ‌التحصیلان تنها به استخدام آنها محدود نشود، بلکه بتوانند از طریق فعالیت‌های علمی و صنعتی، ثروت تولید کنند و چندین نفر دیگر را نیز به کار بگیرند.

این نماینده مجلس با اشاره به ضرورت توجه به ظرفیت نیروی انسانی در رشد اقتصادی کشور اظهار کرد: با وجود منابع و ظرفیت‌های متعدد، رشد تولید ناخالص داخلی کشور به اندازه‌ای نیست که بتواند از همه توانمندی‌های موجود استفاده کند. بخشی از این مسئله به نحوه بهره‌گیری از ظرفیت‌های انسانی و علمی مربوط است و باید نظام تأمین مالی، مهارت‌آموزی و ارتباط دانشگاه با صنعت به‌گونه‌ای اصلاح شود که زمینه استفاده بهتر از دانش و تخصص فراهم شود.

متفکر آزاد با اشاره به مشکلات اشتغال دانش‌آموختگان دانشگاهی اظهار کرد: در بسیاری از کشورها، جذب فارغ‌التحصیلان در موقعیت‌های دانشگاهی به وجود فرصت‌های شغلی وابسته است و همه افراد نمی‌توانند بلافاصله عضو هیئت علمی شوند. در ایران نیز باید برای استفاده از توانایی پژوهشگران، مسیرهای شغلی متنوع‌تری ایجاد شود.

لزوم به‌رسمیت شناختن پژوهشگری به‌عنوان یک شغل مستقل 

وی افزود: یکی از راهکارها، به‌رسمیت شناختن پژوهشگری به‌عنوان یک شغل مستقل است؛ به‌گونه‌ای که افراد بتوانند بدون الزام به استخدام در دانشگاه یا عضویت در هیئت علمی، در قالب پژوهشگر فعالیت کنند، پروژه بگیرند، قرارداد پژوهشی داشته باشند و از مزایای شغلی مانند بیمه برخوردار شوند.

متفکر آزاد با اشاره به پیگیری این موضوع در ساختارهای مرتبط با سیاست‌گذاری علم و فناوری گفت: باید شرایطی فراهم شود که پژوهشگران دارای مدرک دکتری و پسادکتری بتوانند به‌عنوان محقق مستقل فعالیت کنند و از طریق انجام پروژه‌های علمی و صنعتی، درآمد داشته باشند.

وی ادامه داد: این مسیر می‌تواند زمینه استفاده از ظرفیت پژوهشگران را تا زمان فراهم شدن موقعیت‌های دانشگاهی مناسب افزایش دهد و به تقویت ارتباط میان دانشگاه و صنعت نیز کمک کند.

متفکر آزاد با اشاره به ضرورت حمایت از افراد دارای معلولیت اظهار کرد: در دوره نمایندگی خود، پیگیری موضوعات مربوط به این افراد، از جمله سهمیه سه‌درصدی استخدام در آزمون‌های استخدامی و مسائل مرتبط با حمایت‌های قانونی و مستمری‌ها را مورد توجه قرار داده‌ام. باید زمینه اشتغال و حضور مؤثر افراد دارای معلولیت در جامعه فراهم شود. محدودیت‌های جسمی نباید مانع شناسایی و شکوفایی استعدادهای این افراد شود و لازم است توانایی‌های آنان متناسب با شرایطشان مورد استفاده قرار گیرد.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اعلام آمادگی برای پیگیری پیشنهادهای مرتبط با این حوزه گفت: اگر پیشنهادهای مشخصی برای بهبود وضعیت اشتغال و حمایت از افراد دارای معلولیت وجود داشته باشد، می‌توان از طریق ارتباط با مجموعه‌های مرتبط و پیگیری در نهادهای مسئول، زمینه بررسی و اقدام درباره آنها را فراهم کرد.

ضرورت بازگشت مرجعیت خبری و ارتقای کیفیت رسانه

متفکر آزاد با اشاره به نقش رسانه‌ها در تحولات اخیر اظهار کرد: به اعتقاد من، رسانه ملی توانسته است در جریان جنگ بخشی از مرجعیت خبری خود را بازیابی کند، اما این روند باید با برنامه‌ریزی و ارتقای کیفیت ادامه پیدا کند.بازگشت مرجعیت خبری نیازمند توجه به کیفیت محتوا، شیوه اطلاع‌رسانی و چگونگی انتقال اخبار است. رسانه‌ها باید بتوانند اعتماد مخاطبان را جلب کنند و در فضای جدید ارتباطات، نقش مؤثری در اطلاع‌رسانی داشته باشند.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تحولات رسانه‌ای در دوران پسامدرن گفت: ممکن است مرجعیت خبری در دوره‌های مختلف دچار تغییر شود، اما رسانه‌ای موفق خواهد بود که بتواند پیام خود را به مخاطب برساند و در فضای خبری اثرگذاری داشته باشد، برای تقویت جایگاه رسانه‌ها باید بر ارتقای کیفیت و بازسازی اعتماد عمومی تمرکز کرد، زیرا صرف حضور در عرصه اطلاع‌رسانی برای حفظ مرجعیت خبری کافی نیست.

سازمان دانشجویان، بستری برای رشد و شکوفایی دانشجویان

در ادامه این نشست، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی با اشاره به بیست‌وهشتمین سالگرد تأسیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، گفت: سازمان دانشجویان در سال ۱۳۷۷ با مأموریت انجام فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی در بستر دانشگاه‌ها، توسط جهاد دانشگاهی شکل گرفت.

وی با تأکید بر ضرورت فراهم کردن بستر رشد و پیشرفت دانشجویان، اظهار کرد: باید فضای سازمان دانشجویان را بستری برای رشد و شکوفایی دانشجویان بدانیم. امروز در ذیل سازمان دانشجویان، سامانه «شهر دانشجو» را داریم و دانشجویان تمامی دانشگاه‌های استان می‌توانند با عضویت در این سامانه، از مزایای آن بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به چالش‌های مختلف در فضای دانشگاهی، ابراز امیدواری کرد که امسال شاهد شکل‌گیری فضایی بانشاط و پرتحرک در محیط‌های دانشجویی باشیم.

رئیس سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی به موضوع دانشجویان خارجی و ایجاد مرکز فرهنگی دانشجویان خارجی از سوی جهاد دانشگاهی استان در دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: حضور دانشجویان خارجی، فرصتی تاریخی برای دانشگاه‌های کشور است و باید با تدبیر و برنامه‌ریزی صحیح، از تبدیل این فرصت به تهدید جلوگیری کنیم، موضوعی که تحقق آن به تدابیر و تصمیم‌گیری‌های مناسب، از جمله در مجلس، نیاز دارد.

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2026 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 216.73.216.50 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: یکشنبه, 19 مهر,1405