روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان، آیه بیست و هشت، جزء بیست و هشت

دوشنبه, 05 مرداد,1405

روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان،  آیه بیست و هشت، جزء بیست و هشت

💎 طرح زندگی با آیه‌ها

 

روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان،  آیه بیست و هشت، جزء بیست و هشت

 

📖  آنچه باید پیش فرستاد

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ(۱۸)

 

🔖  ای اهل ایمان! از خدا پروا کنید؛ و هر کسی باید با تأمل بنگرد که برای فردای خود چه چیزی پیش فرستاده است، و از خدا پروا کنید؛ یقیناً خدا به آنچه انجام می دهید، آگاه است.

 

📍سوره‌ی مبارک الحشر، آیه‌ ی۱۸

 

♻️ نکته‌ها

در حدیثی از رسول خدا(ص) میخوانیم: " در راه خدا انفاق کنید؛ هر چند به اندازه یک من خرما يا کمتر یا یک مشت يا کمتر یا به اندازه یک دانه خرما يا حتي نیمی از یک دانه خرما باشد! و اگر کسی آن راهم نیابد، دلهایی را با سخنان پاکیزه شاد کند؛ چرا که در قیامت، هنگامی که در پیشگاه خدا قرار میگیرید، خدا به شما میفرماید: آيا درباره تو چنین و چنان نکردم؟ آیا گوش و چشم در اختیارت نگذاشتم؟ آیا مال و فرزند به تو نبخشیدم؟ بنده عرض میکند: آری. خداوند متعال میگوید: پس نگاه کن ببین برای خود چه فرستاده ای. پس او به جلو و عقب و راست و چپ نگاه میکند، و چیزی نمی‌یابد که صورتش را با ان از آتش دوزخ حفظ کند."

نکته دیگر که در این آیه، دو بار به تقوای الهی دستور داده شده است. برخی از مفسران درباره علت این تکرار گفته اند؛ تقوای یکم، اشاره به " پرهیز از گناهان و انجام واجبات" است و تقوای دوم، " اخلاص در عمل و پرهیز از ریا" است.

 

پیام‌ها

 

1- ايمان، زمينه تقوا و شرط ثمر بخشى ايمان، داشتن تقوا است. «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا»

 

2- به اميد كار خير وارثان نباشيم، هركس به فكر قيامت خود باشد. «وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ»

 

3- در آنچه به عنوان عمل صالح ذخيره مى‌كنيم، دقّت كنيم. «وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ»

 

4- محاسبه نفس لازم است. «وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ» (اگر امروز دقّت نكنيم، دقّت فردا سبب شرمندگى خواهد بود. «يَوْمَ يَنْظُرُ الْمَرْءُ ما قَدَّمَتْ يَداهُ وَ يَقُولُ الْكافِرُ يا لَيْتَنِي كُنْتُ تُراباً» «1»)

 

5- قيامت، نزديك است. «لِغَدٍ» (چنانكه در جاى ديگر نيز مى‌فرمايد: «إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيداً وَ نَراهُ قَرِيباً» «2»)

 

6- آينده‌نگرى و عاقبت‌انديشى، لازمه‌ى ايمان است. «ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ»

 

7- تقوا، زمينه محاسبه نفس و محاسبه نفس، سبب رشد و تقويت تقوا است.

 

( «وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ» ميان دو «اتَّقُوا اللَّهَ» قرار گرفته است).

 

8- هيچ كس در هيچ مرحله‌اى خود را ايمن نداند. يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ‌ ... وَ اتَّقُوا اللَّهَ‌

 

9- ايمان به خبير بودن خداوند، عامل تقوا است. وَ اتَّقُوا اللَّهَ‌ ... إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2026 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 216.73.216.62 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: دوشنبه, 05 مرداد,1405