نشست علمی «مادری، مقاومت و مهدویت، سه بعد زندگی زنان در عصر غیبت»

شنبه, 18 بهمن,1404

نشست علمی «مادری، مقاومت و مهدویت، سه بعد زندگی زنان در عصر غیبت»

عضو هیات علمی دانشگاه پردیس حضرت معصومه(س) بیان کرد: مقاومت امروز یک مسئولیت تاریخی است که با یک جا نشستن در تضاد است، بنابراین این مسئولیت باید در سبک زندگی روزانه، تربیت فرزند، نقش اجتماعی و انتخاب‌ها مشخص باشد تا معنا را حفظ کند، اگر زنان مسلمان به دنبال نقش‌آفرینی در عصر غیبت هستند، باید به دنبال هویت و معنا باشند.

مریم معین‌الاسلام، مسئول موسسه علمی فرهنگی زنان منتظر در نشست علمی «مادری، مقاومت و مهدویت؛ سه بعد زندگی زنان در عصر غیبت» که 5 بهمن در جامعه الزهرا (س) به صورت حضوری و مجازی برگزار شد، اظهار کرد: زن مسلمان امروز در یک شرایط تاریخی و تمدنی زندگی می‌کند که تنها شخصیتی فردی، عاطفی یا حتی خانوادگی ندارد، بلکه با یک چالش هویتی در ابعاد هویتی، فرهنگی و معرفتی رو به رو است.

عضو هیات علمی دانشگاه پردیس حضرت معصومه (س) افزود: بنابر اندیشه شیعه، هم اکنون در زمان آمادگی برای تحقق عدالت جهانی مهدی موعود (عج) قرار داریم و اینجا یک دغدغه جدی ایجاد می‌شود که زن مسلمان در این عرصه با وجود بحران‌ها چه نقشی دارد و چگونه از لحاظ علمی این مسئله را نظام‌مند مطرح کنیم. متاسفانه فعالیت‌های معارضان جریان مهدویت اکثرا در راستای تقلیل جایگاه زن و خانواده است، صهیونیسم بین‌الملل به همراه ابلیس فعالیت‌های جهانی و تبلیغاتی خود را در حوزه زن و خانواده انجام می‌دهند و روایات آخرالزمان نیز به این موضوع اشاره دارد.

معین‌الاسلام ادامه داد: پیامبر (ص) در روایتی به تشریح وضعیت آخرالزمان می‌پردازند و می‌فرمایند: «هنگامی که زن‌ها جامه مردان را بپوشند و پوشش حیاء از آنها گرفته شود.» میان مادری، مقاومت و مهدویت ارتباط وسیعی وجود دارد و یک مجموعه منسجم به یکدیگر است، زن در انسان‌شناسی اسلام یک موجود فاعل، مختار، مسئول و دارای نقش تمدنی است و در نقش اجتماعی زن میان خانواده، جامعه و تاریخ پیوند محکمی دارد، همچنین در گفتار مهدویت؛ انتظار یک کنش فعال است.

وی تصریح کرد: براساس این چارچوب، زن در عصر غیبت یکی از بازیگران محوری در تاریخ انتظار است که نقش مادری را به عنوان بنیان انسان‌سازی در عصر غیبت عهده‌دار است و مادر تنها کارکرد زیستی و عاطفی ندارد بلکه یک جایگاه تربیتی، معرفتی و تمدنی دارد، همچنین در قرآن کریم به صبوری، فداکاری و رنج مادر تنها به عنوان یک نکته اخلاقی اشاره نمی‌شود بلکه ناظر به شکل‌گیری شخصیت انسان توسط مادر است زیرا نخستین معلم توحید، اولین الگوی ایمان و انتقال این معانی مادر است.

معین‌الاسلام با بیان اینکه خانواده به عنوان پایگاه انتقال دین است و مادر در این پایگاه نقش محوری دارد، گفت: مادر در یک پروژه بلندمدت برای تربیت نسل منتظر ایفای نقش می‌کند، نسلی که بتواند در شرایط پیچیده دنیای معاصر خلاف جریان حرکت کند، حرکت در مسیر آب آسان است، اما خلاف جریان بسیار سخت است. مادر در یک بحران هویت فرهنگی قرار دارد که در اینجا بحث مقاومت مطرح می‌شود.

نقش محوری زن در تحقق عدالت جهانی

وی بیان کرد: مقام معظم رهبری نیز به مسئله هویت‌زدایی بانوان اشاره کردند، در حال حاضر مقاومت برای زن مسلمان تنها به ابعاد سیاسی و اجتماعی محدود نمی‌شود، بلکه مقاومت در برابر هویت زدایی زن مسلمان وجود دارد، بنابراین قدرت تاب‌آوری در زنان و مادران باید افزایش یابد. سیمون دو بووار؛ یکی از فعالان حوزه فمنیسم بود که مادری را بردگی می‌دانست و به زنان توصیه می‌کرد زیر بار این بردگی نروند و نشانه‌های زن بودن خود را از بین ببرند، درواقع به دنبال هویت‌زدایی از زنان بود.

معین‌الاسلام افزود: مهم‌ترین میدان مقاومت امروز میدان فرهنگ و هویت است که زن مسلمان باید با موفقیت از آن بیرون بیاید تا هویت مادری خود را حفظ کند، درواقع این فشارها تا جایی پیش رفت که زنان خانه‌دار کار خود را بی ارزش می‌دانند و حاضر هستند کارهای کم ارزشی در جامعه داشته باشند، اما صرفا خانه دار نباشند و این الگوهای تحریف شده از زنانگی به بدن بانوان نیز کشیده شد و جایگاه و هویت زن به بدنش تقلیل پیدا کرد، یعنی زن به موجودی مصرف‌گرا و کالامحور تبدیل شد.  

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2026 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 216.73.216.118 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: یکشنبه, 19 بهمن,1404