روز جهانی گرافیک

یکشنبه, 07 اردیبهشت,1404

روز جهانی گرافیک

۲۷ آوریل در سال ۱۹۹۵ توسط انجمن بین‌المللی طراحان گرافیک به عنوان روز جهانی طراحی و گرافیک نام گذاری شد. دلیل این نامگذاری، مصادف بودن این روز با سالروز تأسیس انجمن بین‌المللی طراحی گرافیک ایکوگرادا (Icograda) در سال ۱۹۶۳ بود. روز جهانی گرافیک فرصت مناسبی برای آشنایی بیشتر با این رشته هنری است. انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران هر سال به مناسبت این روز اقدام به برپایی نمایشگاه آثار طراحان و برگزاری برنامه‌های مختلف در این زمینه می‌کند.

گرافیک چیست؟

گرافیک در واقع نوعی هنر تجسمی است که تاریخچه پیدایش آن به زمان‌های قدیم و دوره غار نشینی بازمی‌گردد. انسان‌های نخستین در آن زمان برای برقراری ارتباط با یکدیگر از روش ترسیم اشکال مختلف بر روی دیوارها استفاده می‌کردند تا بدین طریق بتوانند منظور خود را به یکدیگر منتقل کنند. اما با گذشت زمان، این ترسیم شکل‌های ساده و ابتدایی جای خود را به اثرات هنری فاخر دادند و به تدریج استفاده از ابزارآلات مختلف، رنگ‌ها و اشکال گوناگون موجب پیدایش هنری جدید به نام گرافیک شد که امروزه برخی افراد آن را با نقاشی اشتباه می‌گیرند در حالی که این دو تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند. گرافیک برگرفته از واژه یونانی «graphikos» و به معنای طرح زدن و یا طراحی است که به دو شکل گرافیک سنتی و مدرن وجود دارد. گرافیک سنتی شامل خطاطی، کنده کاری و نقاشی، شیشه گری و سایر صنایع دستی است اما گرافیک مدرن به مفاهیم نوین برقراری ارتباط و انتقال پیام تصویری به مخاطب اشاره دارد که شامل طراحی لوگو، پوستر، صفحات وب، نشریه‌ها، مجلات، تیزرهای تبلیغاتی و غیره است. گرافیک مدرن در واقع به معنای خلق یک اثر هنری است که بتواند از طریق تصویر، مفهومی را به مخاطب منتقل کند.

گرافیست کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

گرافیست فردی است که با تکیه بر مهارت، ذوق و سلیقه خود باید یک پیام و مفهوم مشخص را از طریق خلق یک تصویر و یا استفاده از حروف و شکل‌های مختلف به مخاطب منتقل کند. گرافیست باید بتواند با تلفیق رنگ‌ها، اشکال، خطوط و همچنین استفاده از خلاقیت، ایده پردازی، مهارت در طراحی و بهره‌گیری از نرم افزارهای مختلف در حوزه گرافیک از یک طرح اولیه و ساده، یک خروجی منحصر به فرد و جذاب تولید کند تا بتواند توجه مخاطب را به اثر خود جلب نماید.

نرم افزارهای مورد استفاده در گرافیک

برای انجام کارهای طراحی گرافیک، انواع نرم افزارهای مختلفی مانند Adobe Photoshop، Illustrator، InDesign و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تأسیس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران

برای اولین بار در دهه ۵۰ و طی تلاش طراحان گرافیک ایرانی در مجامع بین‌المللی زنده یاد مرتضی ممیز و تنی چند از همکارانش به فکر تأسیس اتحادیه گرافیک ایران افتادند؛ برگزاری نمایشگاه ۵۰ سال گرافیک ایران در سال ۱۳۵۵ توسط مرتضی ممیز و همفکرانش مهمترین رویداد گرافیک ایران در پیش از انقلاب به حساب می‌آید. تلاش مرتضی ممیز و همفکرانش کماکان ادامه داشت تا منجر به شکل‌گیری اولین سالانه گرافیک ایران پس از انقلاب در سال ۱۳۶۶ شد. برگزاری دومین سالانه و سومین دو سالانه آثار طراحان گرافیک لزوم تشکیل نهاد صنفی را دوباره در اذهان زنده کرد. تعاونی تهیه ملزومات گرافیک باعث شد تا گرافیک آرام آرام به جایگاه واقعی خود در جامعه نزدیک شود، تدریس گرافیک در دانشگاه‌های مختلف، رشد کمی و کیفی آن و تلاش‌های هیأت مؤسس تعاونی همراه با جلب نظر جمعیت قابل توجهی از طراحان گرافیک و یافتن راهکار رسمی و قانونی باعث شد انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران را در مهر ماه ١٣٧٦ به ثبت رسانده و تأسیس کنند.

 

 

 

 

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 18.189.3.134 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: جمعه, 12 اردیبهشت,1404